Kategória: Földrajz

METEOROLÓGIAI VILÁGNAP

A zöldkalendáriumban, márciusban két világnap található.(a Víz és a Meteorológiai Világnap) Ezek a jelenségek egymással összefüggnek, sok országban két napon át ünneplik. Ezeken a napokon a szervezők az egész emberiséget érdeklő kérdéskörök valamelyikére emlékeznek meg. Április hónapban pedig a Föld Napját ünnepeljük.

Meteorológiai világnap

Genfben 1950. március 22-én alakult meg a Meteorológiai Világszervezet, a WMO.

Az alapokmány március 23-án már életbe is lépett, erre emlékezve 1960-ban elhatározták, hogy minden év március 23-a a Meteorológiai Világnap.

A WMO z 1873-ban alapított Nemzetközi Meteorológia Szervezet, IMO utóda.

A WMO-nak 187 ország a tagja. 1853-tól végeztek meteorológiai megfigyeléseket. 1780-tól gyűjtik az időjárási eseményeket. A WMO az ENSZ szakosított intézménye. Feladatát kormányközi együttműködés keretében végzi. Pl.: globális meteorológiai jelzőszolgálat hálózatának kiépítése. A tagállamokat így tudják tájékoztatni az időjárás változásairól. (internet és műhold segítségével)

A globális felmelegedés következményeként egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események. Így az átlagember számára is fontos a folyamatos tájékozottság. A társadalmat egyre érzékenyebben érintik az extrém időjárási jelenségek. Világszerte 250 ezer emberéletet követelnek a gyakoribbá váló természeti katasztrófák. Mára már tényként kezelhető a légköri globális felmelegedés egyenes következménye a légkörbe jutó üvegházhatású gázok. 1860 óta a földünk légköre0,6°C–al emelkedett. A világóceán szintje 10-20 cm-el emelkedett.

Globális felmelegedés: a légkör átlaghőmérsékletének emelkedése, az egész Földre kiterjedve. Szerepet játszik benne az emberiség és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása.

A globális felmelegedés lehetséges következményei:

– súlyos árvizek, erdőtüzek, aszályok

– A tudósok szerint2°Cos hőmérsékletemelkedés elkerülhetetlen. Ez akkor is bekövetkezik, ha azonnal leállítják az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Két- három fokos hőmérséklet emelkedés által csökken a Föld édesvíz készlete. A kormányoknak sürgősen lépéseket kell tennie a szén- dioxid kibocsátás csökkenésére.

– Klímaváltozás okozza a Föld laposodását, a pólusok mentén laposodik, az Egyenlítő környékén dagad. A bolygó alakja változik, az időjárási események arrafelé tolódnak el, ahol a nagy mennyiségű vizet tárolja a Föld.

– Hurrikánok alakulnak. A Golf-áramlat felhígulása szintén a felmelegedés következménye. A sarki jég olvadása következtében hígul az áramlat, az óceán sótartalma csökken. Így az Észak- atlanti- áramlat (Golf- áramlat) le is állhat. Európa északi és nyugati részén az évi átlaghőmérséklet akár több fokkal is csökkenhet.

– A sarki jégmezők visszahúzódása, főleg az Északi- sark környékén. Csökken a sarki jégpáncél a légkör emelkedése következtében. Az átlagos tengerszint várhatóan emelkedni fog. Az Antarktisz egésze azonban nem fog elolvadni, mert a legmelegebb hónap középhőmérséklete is fagypont alatt van.

HJ

A VÍZ VILÁGNAPJA

A Víz világnapja

 

 

 

 

Az ENSZ 47. közgyűlés, az illetékes dublini és Rio de Janeiro- i konferencia (1992) javaslatára március 22-ét választották a Víz Világnapjának.

1994 óta emlékezünk meg rá minden évben.

A Föld felületének 71%-a víz, csupán 29%-a szárazföld. Ennek a 71%-nak csupán a 2,5%-a az édesvíz. Az édesvíz 98%-a a felszín alatt található. (nem számítva a gleccserekés a jégtakarók vizét) A felszín alatti vizek védelme ezért is különösen fontos. Magyarország ivóvízkészletének 95%-a a felszín alatti vizekből származik. (az Alföld rétegvízben gazdag terület)

A víz megjelenési formája is változatos.Pl.: folyókban, tavakban, tengerekben, vízesésekben.

A pára, felhő szintén vízből keletkezik.

Sajnos napjainkban nem sokat foglalkoznak az emberek azzal, hogy honnan és hová folyik a víz.

Az ivóvízkészlet jelentősen csökkennek a gyárakból kibocsátott szennyezőanyagok, különböző műtrágyák és növényvédő szerek által.

A vízben könnyen oldódnak a szennyezőanyagok, így gyorsabban is szennyeződik. Sokszor az esővíz segítségével kerülnek a szennyező anyagok a tavakba, folyókba.

A meleg víz és a szennyvíz szintén veszélyes a vizekre.

A felszíni és felszín alatti vizek szennyeződési aránya magas. Okai a települések, az ipar és a mezőgazdaság, mivel különféle folyékony hulladékokkal szennyezik a vizeket. A közlekedés szintén fontos szennyező forrás, pl.: nyersolajtermékek vízbe juttatása.

Talán elmondható, hogy az ipar a legnagyobb szennyező forrás. Gyakran előzetes tisztítás nélkül juttatják a szennyvizet a felszíni vizekbe. Ezáltal a felszíni és felszín alatti vizek számos fertőző betegség fellépését és terjedését segítik elő.

A friss víz tisztítása nagyon költséges.

A hétköznapi emberek is sokat tehetnek a vizek védelmében. Pl.: Nem hagyják a csapot csöpögni, inkább zuhanyoznak a fürdés helyett, a mosógépet teli üzemmódban használják.

Addig,amíg nincs komoly probléma sokan nem vesznek róla tudomást.  Közös összefogással sokat lehet tenni a vizek védelmében is.

Az ember tud élni telefon, tévé, számítógép, cigaretta, autó nélkül

De nem tud élni VÍZ nélkül!!!.

HJ

A FÖLD NAPJA

A Föld Napja

 

 

Egy hallgató az USA-ban 1970. április 22-én a Föld védelmében indított mozgalmat. A mozgalom találó jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

1989-ben Kaliforniában indult el egy mozgalom, hogy az egész világon ünnepeljék ezen a napon a Földet.

Mára eljutott oda a világ, hogy ezt a napot nem csak ünnepelni kell, hanem sokat kell tenni azért, hogy megóvjuk a levegőt, vizeket, növényeket, madarakat, állatokat.

Több mint 125 ország környezetéért aggódó polgárai, civil szervezetei, iskolái, városai saját szervezésű programokkal tették ezt a napot emlékezetessé, világméretűvé. A Föld Napja mozgalom mára világméretűvé vált.

A mozgalmak, megemlékezések célja, hogy az emberiség mérlegelje, hogy hogyan is bánik a környezetével. Nap, mint nap szembesülünk azzal, hogy a bolygó veszélyben van.

A helyzet egyre aggasztóbb. A legsúlyosabbak, a talajt, vizeket és a levegőt mérgező hulladéklerakók, az atomenergia használata, a szennyező ipari üzemek, a járművekből származó légszennyezés.

 

A Föld nem a miénk, csak kölcsön kaptuk.

HJ

 

Kunhegyes – légi felvételen!

Ilyet és ennél jóval részletesebb képet Te is tudsz készíteni, csak a Google Earth programot kell használnod, melyet ingyenesen letölthetsz! Ha segítség kell, keress bátran!

KGE