A VÍZ VILÁGNAPJA

A Víz világnapja

 

 

 

 

Az ENSZ 47. közgyűlés, az illetékes dublini és Rio de Janeiro- i konferencia (1992) javaslatára március 22-ét választották a Víz Világnapjának.

1994 óta emlékezünk meg rá minden évben.

A Föld felületének 71%-a víz, csupán 29%-a szárazföld. Ennek a 71%-nak csupán a 2,5%-a az édesvíz. Az édesvíz 98%-a a felszín alatt található. (nem számítva a gleccserekés a jégtakarók vizét) A felszín alatti vizek védelme ezért is különösen fontos. Magyarország ivóvízkészletének 95%-a a felszín alatti vizekből származik. (az Alföld rétegvízben gazdag terület)

A víz megjelenési formája is változatos.Pl.: folyókban, tavakban, tengerekben, vízesésekben.

A pára, felhő szintén vízből keletkezik.

Sajnos napjainkban nem sokat foglalkoznak az emberek azzal, hogy honnan és hová folyik a víz.

Az ivóvízkészlet jelentősen csökkennek a gyárakból kibocsátott szennyezőanyagok, különböző műtrágyák és növényvédő szerek által.

A vízben könnyen oldódnak a szennyezőanyagok, így gyorsabban is szennyeződik. Sokszor az esővíz segítségével kerülnek a szennyező anyagok a tavakba, folyókba.

A meleg víz és a szennyvíz szintén veszélyes a vizekre.

A felszíni és felszín alatti vizek szennyeződési aránya magas. Okai a települések, az ipar és a mezőgazdaság, mivel különféle folyékony hulladékokkal szennyezik a vizeket. A közlekedés szintén fontos szennyező forrás, pl.: nyersolajtermékek vízbe juttatása.

Talán elmondható, hogy az ipar a legnagyobb szennyező forrás. Gyakran előzetes tisztítás nélkül juttatják a szennyvizet a felszíni vizekbe. Ezáltal a felszíni és felszín alatti vizek számos fertőző betegség fellépését és terjedését segítik elő.

A friss víz tisztítása nagyon költséges.

A hétköznapi emberek is sokat tehetnek a vizek védelmében. Pl.: Nem hagyják a csapot csöpögni, inkább zuhanyoznak a fürdés helyett, a mosógépet teli üzemmódban használják.

Addig,amíg nincs komoly probléma sokan nem vesznek róla tudomást.  Közös összefogással sokat lehet tenni a vizek védelmében is.

Az ember tud élni telefon, tévé, számítógép, cigaretta, autó nélkül

De nem tud élni VÍZ nélkül!!!.

HJ