METEOROLÓGIAI VILÁGNAP

A zöldkalendáriumban, márciusban két világnap található.(a Víz és a Meteorológiai Világnap) Ezek a jelenségek egymással összefüggnek, sok országban két napon át ünneplik. Ezeken a napokon a szervezők az egész emberiséget érdeklő kérdéskörök valamelyikére emlékeznek meg. Április hónapban pedig a Föld Napját ünnepeljük.

Meteorológiai világnap

Genfben 1950. március 22-én alakult meg a Meteorológiai Világszervezet, a WMO.

Az alapokmány március 23-án már életbe is lépett, erre emlékezve 1960-ban elhatározták, hogy minden év március 23-a a Meteorológiai Világnap.

A WMO z 1873-ban alapított Nemzetközi Meteorológia Szervezet, IMO utóda.

A WMO-nak 187 ország a tagja. 1853-tól végeztek meteorológiai megfigyeléseket. 1780-tól gyűjtik az időjárási eseményeket. A WMO az ENSZ szakosított intézménye. Feladatát kormányközi együttműködés keretében végzi. Pl.: globális meteorológiai jelzőszolgálat hálózatának kiépítése. A tagállamokat így tudják tájékoztatni az időjárás változásairól. (internet és műhold segítségével)

A globális felmelegedés következményeként egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események. Így az átlagember számára is fontos a folyamatos tájékozottság. A társadalmat egyre érzékenyebben érintik az extrém időjárási jelenségek. Világszerte 250 ezer emberéletet követelnek a gyakoribbá váló természeti katasztrófák. Mára már tényként kezelhető a légköri globális felmelegedés egyenes következménye a légkörbe jutó üvegházhatású gázok. 1860 óta a földünk légköre0,6°C–al emelkedett. A világóceán szintje 10-20 cm-el emelkedett.

Globális felmelegedés: a légkör átlaghőmérsékletének emelkedése, az egész Földre kiterjedve. Szerepet játszik benne az emberiség és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása.

A globális felmelegedés lehetséges következményei:

– súlyos árvizek, erdőtüzek, aszályok

– A tudósok szerint2°Cos hőmérsékletemelkedés elkerülhetetlen. Ez akkor is bekövetkezik, ha azonnal leállítják az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Két- három fokos hőmérséklet emelkedés által csökken a Föld édesvíz készlete. A kormányoknak sürgősen lépéseket kell tennie a szén- dioxid kibocsátás csökkenésére.

– Klímaváltozás okozza a Föld laposodását, a pólusok mentén laposodik, az Egyenlítő környékén dagad. A bolygó alakja változik, az időjárási események arrafelé tolódnak el, ahol a nagy mennyiségű vizet tárolja a Föld.

– Hurrikánok alakulnak. A Golf-áramlat felhígulása szintén a felmelegedés következménye. A sarki jég olvadása következtében hígul az áramlat, az óceán sótartalma csökken. Így az Észak- atlanti- áramlat (Golf- áramlat) le is állhat. Európa északi és nyugati részén az évi átlaghőmérséklet akár több fokkal is csökkenhet.

– A sarki jégmezők visszahúzódása, főleg az Északi- sark környékén. Csökken a sarki jégpáncél a légkör emelkedése következtében. Az átlagos tengerszint várhatóan emelkedni fog. Az Antarktisz egésze azonban nem fog elolvadni, mert a legmelegebb hónap középhőmérséklete is fagypont alatt van.

HJ