Kategória: Hírek, események

Szakmai egyeztetés a Heves Vármegyei SZC képviselőivel

 

 

2024. január 10-én Kunhegyesen szakképzési centrumunk vendégül látta a Heves Vármegyei SZC képviselőit

 

 

 

 

A Karcagi SZC Nagy László Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolába szakmai egyeztetés céljából érkező egri delegáció tagjaiként köszönthettük Milibákné Veres Erika főigazgató asszonyt, Hegyi István kancellár urat, illetve a Heves Vármegyei SZC három intézményének igazgatóját. A házigazda Karcagi SZC részéről Vida Tamás főigazgató úr, Moldován György főigazgató-helyettes úr, Dr. Pénzes István intézményvezető úr, illetve Szabó Mónika Renáta tanügyigazgatási referens asszony fogadta a vendégeket. A szakmai egyeztetés középpontjában a szakmai képzések indításának, a felnőttképzési tevékenységre irányuló marketingtevékenységnek, adminisztrációnak a témaköre állt. Az értékes tapasztalatcsere során kölcsönösen megismerhettük mindkét SZC szakképző intézményeinek profilját, sikereit, problémáit. Az egyeztetésen különféle, a szervezeti struktúra kiépítésére vonatkozó jó gyakorlatokat ismerhettek meg a résztvevők. A jó hangulatú, eredményes megbeszélést egy ízletes ebéd követte, s a résztvevők mindegyike azzal a reménnyel búcsúzott el, hogy a két centrum közötti kapcsolatépítés a jövőben tovább folytatódik majd. Centrumunk ezúton köszöni meg Dr. Pénzes István igazgató úrnak és kollégáinak a szakmai nap lebonyolításában nyújtott segítséget, valamint a szíves vendéglátást.

KEDVES NYOLCADIKOSOK!

Felnőttoktatási beiskolázási felhívás

Nyílt nap nyolcadikosoknak

A Karcagi SZC Nagy László Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában 2023. október 13-án 8:00 órától nyílt napot tartunk a nyolcadikos diákok számára.

A nyílt napon bepillanthatnak iskolánk életébe, beszélgethetnek az itt tanuló diákokkal, megismerkedhetnek az iskola épületével.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

HONVÉDELMI TÁBOR SZENTES

A Karcagi SZC Nagy László Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola honvéd kadét tanulója vagyok. Már második éve tanulom a honvédelmi alapismeretek tantárgyat Ez idő alatt több versenyen is részt vettem társaimmal. Országos elsősegélynyújtó versenyen, Haditorna versenyen, Lövészversenyen. Az iskolában hallottam a honvédelmi táborokról, mely már előző nyáron is, több helyszínen megrendezésre került az országban. Nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet egy ilyen program. Csató Lászlóné tanárnő biztatására, idén jelentkeztem Szentesre, az önvédelmi tematikájú táborba. A jelentkezés kizárólag online történhetett és nagyon igyekezni kellett vele, mert roppant gyorsan beteltek a helyek.

A tábor augusztus 14-18-ig tartott a MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezrednél. Az első nap ismerkedéssel, tábornyitással, zászlófelvonással kezdődött. Innentől kezdve minden percben programok követték egymást. Megérkezéskor kaptunk egy ládát amiben, nadrág, zubbony, pólók, esővédő, takarók, hálózsák, kulacs, elsősegély csomag, baseball sapka és tornazsák volt, valamint az aznapi uzsonnánk. A résztvevőket 4 rajra osztották. Az első napon különböző foglalkozásokon vettünk részt. Tűzvédelemi oktatással kezdtünk, alaki foglalkozás, majd katonai jogi ismeretekkel folytattuk, végül elsősegély foglalkozással zártuk.

A telefont le kellett adni és csak este kaptuk vissza egy órára, hogy a szülőkkel tudassuk az aznapi történéseket.

Minden nap 6 órakor volt ébresztő, 10 percünk volt elkészülni és összepakolni a sorakozóig. Reggeli tornán futottunk, fekvőtámaszt, felüléseket és guggolásokat végeztünk. Ezt követően volt pár percünk átöltözni egyenruhánkba és a körletünket rendbe tartani. Ezek után következhetett a reggeli. A laktanyán belül rajokban és alakzatban közlekedtünk.

Napközben foglalkozások voltak, ahol a gumikarabély mindig a társunk volt. Elsajátíthattuk a különböző küzdősportokat, azon belül az álló- és földharc, valamint a földre viteli technikák alapjait, amely mellett számos hasznos általános katonai alapismeretet is tanultunk.

 

Foglalkoztunk térképészettel, megismerkedtünk a különböző tüzelő helyzetekkel, a farkasfog és a gyémánt alakzattal. Beülhettünk a BTR 80-as gépbe, álcafestést mutattunk be csapattársainkon, és a lövészettel is megismerkedhettünk, valamint részt vettünk egy éjszakai menetgyakorlaton is.

Megismerkedhettünk a honvédelem világával, azon belül a műszaki ezred tevékenységével és életének apróbb részleteivel is. Az elméleti és gyakorlati foglalkozások során nem csupán technikai tudásra tettünk szert, hanem megtapasztalhattuk a csapatszellem erejét, amely a katonák mindennapjait jellemzi. Olyan kihívásokkal kerültünk szembe, amelyekre a hétköznapi életben ritkán lenne lehetőség. Ezek az élmények megmutatták számunkra, hogy a katonai pálya egy életforma, amelyben az elkötelezettség, az önfegyelem és a felelősségvállalás alapvető értékeket képviselnek.

A táborban tanultakból raj szinten versenyeztünk, volt légpuska lövészet, elsősegélynyújtás, gránátdobás, tájfutás, váltófutás és airszoft verseny. A rajunk első helyezést ért el a versenyen.

Az utolsó estét tábortűz mellett töltöttük, így búcsúztunk egymástól. Az utolsó nap reggel, leadtuk a tábor kezdetén kapott ládát, teljes tartalmával. A szülőknek megmutathattuk mit tanultunk, majd egy közös ebéd elfogyasztása és a táborzárás után rengeteg élménnyel, emlékekkel, új barátokkal gazdagodva tértünk haza.

 

Baló Natália 11.B osztályos tanuló