Köszöntő

Igazgatói köszöntő

„Úgy gyönyörködj a fiatalokban,
mint akik téged folytatnak majd.
De ne a magad vágyait, emlékeit álmodd
újra bennük: ne kényeztesd, ne ünnepeld, ne szidd,
Inkább szeresd s érdemük szerint becsüld meg őket…”
(Keresztury Dezső)

Tisztelt Látogató!

Üdvözlöm a Karcagi Szakképzési Centrum Nagy László Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola tantestülete, dolgozói és diákjai nevében!

Iskolánk Kunhegyesen található, az Alföld közepén, a Tisza-tó és a Hortobágy közelségében levő városban.
A település a természeti és épített értékei mellett fontos térségi szerepet tölt be a középiskolai oktatás-nevelés, szakképzés terén.

Két jogelőd intézményünk volt: a szakiskola 1961-től, Mezőgazdasági Technikum néven, a Gimnázium pedig 1964-től, amely 1989-ben felvette Nagy László országos hírű pedagógus, Kunhegyes város szülötte nevét. A 2003-ban bekövetkezett intézményösszevonás után az utódintézmény tovább viseli nevét.
Iskolánk többcélú : várjuk az érettségire készülőket a gimnáziumi, a szakmát tanulókat a technikumi és szakiskolai képzéseinkkel, nappali és esti munkarendben tanulói, illetve felnőttképzési jogviszonyban. Lehetőség van fakultációk keretében emelt szintű érettségire készülni, pénzügyi és katonai alapismereteket tanulni, különböző szakmákat elsajátítani, érettségi után OKJ-s szakmai végzettséget szerezni.
Mindezt megfelelő szakmai tudással és pedagógiai módszerrel rendelkező tantestület biztosítja.

Amiért érdemes iskolánkat választani…

Jellemző a családias légkör, a tanulók problémáira érzékeny tantestület, egyéni képességek feltárása és kibontakoztatása, tehetséggondozás, továbbtanulásra felkészítés, sokszínű szakmaválaszték, fejlesztő tevékenység.
Tanulóink eredményesen szerepelnek különböző versenyeken (OKTV, szakmai versenyek, pályázatok).
Kiemelt sportolási lehetőség van több szakágban: röplabda, torna, labdarúgás, kézilabda, gyeplabda, majorett. (2010-től új és korszerű tornatermünkben). A torna és a röplabda csapataink országos versenyeken kiemelkedő eredményeket érnek el.
Iskolánk nagy hangsúlyt helyez a hagyományápolásra. Évente megrendezésre kerül a kilencedikesek beilleszkedését segítő Gólyahét és gólyaavató, az iskolánk névadójának emléke előtt tisztelgő Nagy László Napok és Nagy László Bál. Legszebb rendezvényeink: a szalagavatói és ballagási ünnepség, a „bolondballagás”.
Iskolánkban Diákönkormányzat működik, amely programjaival kiegészíti és színesíti az iskolai rendezvények sorát.
Évek óta sikeresen pályázunk a hátrányos helyzetben élő diákjaink számára kiírt Útravaló Ösztöndíjprogramban az Út a szakmához és Út az érettségihez alprogramokban.
Ugyancsak több éve sikeresen pályázunk a határon túli magyar lakta területeken működő iskolákkal együttműködve, közös programok szervezésére, több napos kirándulásokra. Erdélyi, partiumi, felvidéki iskolák tanulóival köthetnek ismeretséget, barátságot iskolánk tanulói.
Emellett a tantestület és iskolánk dolgozói kirándulásaik alkalmával irodalmi, történelmi nevezetességeket, városokat tekintettek meg Kárpátalján, a Partiumban, Felvidéken és Erdélyben (pl. Munkács, Ungvár, Beregszász, Huszt, Nagyszalonta, Nagyvárad, Kolozsvár).
Igyekszünk változatos programokat, lehetőségeket nyújtani tanulóinknak a szabad idő eltöltésben is (sportkörök, szakkörök, irodalmi színpad, vetélkedők, versenyek, pályázatok, játékok).
Egykori tanítványaink az ország, sőt a világ különböző tájain helytállnak a tudomány, a gazdaság, az oktatás és a kultúra területein.
„Nagylacisnak” lenni jó -, a jelen tanulóinak véleménye mellett ezt bizonyítja, hogy az „öreg-diákok” szívesen visszajönnek hozzánk.

Metzinger Ferenc

igazgató