Semmelweis versenyen jártunk

2017 tavaszán Fazekasné Gál Erzsébet tanárnő javaslatára jelentkeztünk az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság és a veszprémi Lovassy László Gimnázium egészségbiológiai Semmelweis tanulmányi versenyre, ahová 3 fős csapatok jelentkezését várták. A  verseny központi témakörei voltak az egészségügyi prevenció (szűrések, védőoltások, dohányzás, drogok, felvilágosítás stb.) mellett az ember szervezete és működése, a genetika és ökológia.

A verseny 1. fordulójának feladata az volt, hogy egy fogalmazást kellett írnunk, melynek témája: „Védjük meg a gyermekeket a betegségektől, a környezeti ártalmaktól, a káros szenvedélyektől!”  Ezen belül nagyon széles volt a választási lehetőség. Mi az energiaitalok összetételére, káros hatásaira és helyettesítőire tereltük a hangsúlyt. Mivel manapság nagyon magas az energiaitalt fogyasztók száma, úgy gondoltuk, hogy érdemes erről írnunk. Diáktársaink kérdőív kitöltésével segítették pályamunkánk elkészítését, amely nagy segítség volt számunkra. Fogalmazásunk elkészítése nagyon sok időt és munkát vett igénybe. Ennek a feladatnak az eredménye alapján lehetett bejutni a döntőbe. Miután elküldtük izgatottan vártuk az eredményt. Mivel országosan 72 csapat küldte be pályamunkáját, így kissé félve tettük ezt.

Végül a nyári szünetben megtudtuk, hogy a verseny zsűrije a pályamunkánkat a legjobb 12 közé sorolta. A csapatunk a lehetséges 60 pontból 56,5-et kapott a dolgozatra.

 Így a nyár elkövetkezendő részében a pihenés mellett a versenyre való készülésre is időt kellett szakítanunk.

A döntőre 2017.október 6.-án pénteken került sor Veszprémben, a Lovassy László Gimnáziumban. Az első forduló 5 részfeladatból állt: totó, táblázat kitöltés, képfelismerés, párosítás és biológiával kapcsolatos kérdésekre való válaszadás. Végül 36 pontot szereztünk, mellyel sajnos a második fordulóba már nem jutottunk tovább.

Örülünk az elért eredményeinknek, hiszen első alkalommal indultunk ezen a versenyen, s a pályamunkák országosan 6. helyet ért el, míg a döntőben pontszámaink alapján 9. helyen végeztünk.

Köszönjük Fazekasné Gál Erzsébet és Munkácsy Marianna tanárnőnek a felkészítést! 

A versenyben résztvevők: Czégény Lívia, Csató Laura és Fábián Ágnes 12.A osztályos tanulók.

Czégény Lívia