„Egy szabad országért!”

Megemlékezés

1956. október 23-áról

 

 

 

Október 20-án, pénteken az Ilosvai Varga István Városi Művelődési Központban emlékeztünk az 1956-os forradalom kitörésének 61. évfordulójára. Történelmi – irodalmi ünnepi műsort adtak a Karcag SZC Nagy László Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Kunhegyesi tagintézmény tanulói.

            A megemlékező műsort megtisztelték jelenlétükkel:  Szabó András Polgármester Úr, városunk vezetői, az általános iskolák, intézmények, iskolánk vezetői, tanárai, dolgozói, tanulói és a megjelent kunhegyesi érdeklődők.

Ünnepi beszédet mondott Horváth Judit földrajz-történelem szakos tanárnő.

         „Október 23-a több kellene, hogy legyen, mint egy fejezet a történelemkönyvben, vagy egy piros betűs ünnep a naptárban. Az 1956-os forradalom történelmünk azon ritka pillanatai közé tartozott, amikor szinte az egész ország egy emberként lépett fel egy közös ügy érdekében. A közös ügy a sztálini típusú diktatúra elsöprése és a szovjet megszálló csapatok kivonása volt.”

„Az emlékezés kötelesség. Az örökösök örök felelőssége. Mert a történelem természete ilyen: örökséget hagy, felelősséget rak a késői nemzedékek vállára. Ahogy Tamási Áron írja 1956-ról: „a kehely, amelyben magyarok vércseppjei szentelik meg az éltető italt, a világot arra inti, hogy nagyobb gonddal és tisztább lélekkel őrködjék az emberi lét méltósága fölött.”

           A beszéd után Balogh József: 1956  című versét hallhattuk Csoó Imre 10.A osztályos tanuló előadásában.

A megemlékezés gimnáziumi tanulóink „Egy szabad országért!” című előadásával folytatódott. A színpad egyik felén egy gimnáziumi történelemóra keretében kiemeltük az 1956-os forradalom kitörésének okait, a forradalmi eseményeket és a szabadságharc bukása utáni megtorlásokat. A színpad másik oldalán a diákok gondolatai elevenedtek meg színpadi előadás formájában. Balogh József: Múltidéző című verse segítségével – melyet  Máté Bianka 10.A osztályos tanuló szavalt el -, betekintést nyerhettünk az elnyomó rendszer olyan szörnyűségeibe, mint a csengőfrász vagy a személyi kultusz és a munkatáborok világa. A műsor további részében 56 hőseinek méltatását és áldozatuk méltatását hallhattuk.

„Létezik egy igazi Európa, mely abban egységes, hogy az igazság és a szabadság nevében ellenszegül a zsarnokságnak. A magyar szabadságharcosok ezrei ma ezért az Európáért haltak meg.”   (Albert Camus)

A műsor végén a szereplők egy-egy mécses meggyújtásával fejezték ki köszönetüket azért a szabadságért, melyben ma részük lehet.

A műsort összeállították  és rendezték –  a 12.A osztályos Ács Tamara, Fábián Ágnes, Ács Bettina ötletét felhasználva – a társadalomtudományi munkaközösség tagjai: Molnár Dávid tanár úr, Dienes Edit, Horváth Judit, Németh Ibolya tanárnők. Technikai segítséget nyújtott: Papp János és Balogh Péter tanár úr,  Kovács Máté 12.A osztályos tanuló, Szathmári Zoltán, Komáromi Róbert és Páldi Csaba szakoktatók.

A műsort előadták: Ács Bettina, Ács Tamara, Fábián Ágnes, Rézsó Kitti, Szabó Bianka, Fábián Pál Zsolt, Szóládi Soma 12.A;   Horváth Tamás, Ulviczky Lóránd  11.A;   Csoó Imre 10.A osztályos tanulók és Molnár Dávid tanár úr.

További szereplők: Nagy Tamás, Takács Sándor, Fekete Fanni, Kun Krisztián, Kiss Nikolett, Kota Boglárka, Molnár Alitta, Ács Alexandra, Nagy Zsanett, Váradi Zsuzsanna, Nagy Kinga, Szathmári Lolita, Varga Viktória, Jámbor Alexandra, Oláh István  11.A;    Vass Vanessza, Mága Anasztázia, Nagy Judit, Árvai Martin, Szász Alexandra, Tóth Georgina 10.A;    Farkas Béla, Fehér Miklós 12.A osztályos tanulók.

Köszönjük mindenkinek a munkáját, aki bármilyen módon segítette az előadás létrejöttét!

A megemlékezés a Szózat hangjai után az ’56-os Emlékmű megkoszorúzásával zárult.  A város vezetői, a szervezetek, az intézmények, a pártok képviselői a tisztelet és emlékezés koszorúit helyezték el.

 

                                                                                          Molnár Dávid  

                                                                                        történelemtanár