Arany-emlékév

 

 

 

 Kirándulás Nagyszalontára Arany János születésének 200. évfordulója alkalmával

 

 

 

ARANY JÁNOS (1817. márc. 2. Nagyszalonta – 1882. okt. 22. Bp.)  költő,  tanár, a Kisfaludy Társaság igazgatója, az MTA tagja, főtitkára, Nagyszalonta jegyzője, a magyar irodalmi élet kiemelkedő alkotója volt. Életének első 35 évét szülővárosában töltötte.

     A 2017-es esztendőt Arany Emlékévnek nyilvánította a szülőváros és a Magyar Tudományos Akadémia.  Az Emlékév nyitó rendezvénye volt Nagyszalontán 2017. március 2-án. A világ magyarságának szeme most Nagyszalontára figyelt.

      Az „Arany János 200” emlékprogram eseményein részt vett iskolánk (Karcagi Szakképzési Centrum Nagy László Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Kunhegyesi Tagintézmény)  18 tanára, dolgozója és 11 diákja.  Az előzetes szervezési egyeztetések után a nagyszalontai szervezők személyre szóló meghívóval tisztelték meg küldöttségünket.

      Délelőtt az Akadémia kihelyezett ünnepi ülése volt, melynek fővédnöke  Lovász László, az MTA elnöke volt, és Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitotta meg.

    Délután kezdődtek az ünnepi programok, ezért útközben, délelőttre szerveztünk egy látogatást: Békéscsabán megtekintettük a Kner nyomdát. Előzetes bejelentkezés alapján egy másfél órás látogatáson vehettünk részt. A nyomda már évek óta csomagolóanyagot gyárt a gyógyszeripar, élelmiszeripar számára, ezért fontos a steril környezet, így nekünk is védőruházatot kellett felvennünk. Érdekes, tartalmas program volt ez is.

Ezután folytattuk az utunkat Nagyszalontára. A határhoz közel levő település kb 17.100 lakosú város, melynek 60%-a magyar. Először megebédeltünk, majd részt vettünk a megnyitó ünnepség programjain.

   Megtekintettük a város egyik nevezetességét, a Csonka-tornyot, ahol ma Arany János Emlékmúzeum található. Arany János fia, Arany László a városnak adományozta a még meglevő Arany-emlékeket, melyeket itt megtekinthettünk. Láthattuk azt a rajzot is, melyet Petőfi készített Aranyról és a Csonka-toronyról, amikor meglátogatta költő barátját Nagyszalontán.

    Az Emlékév tiszteletére egy szép ünnepi kiadvány jelent meg: „Arany Szalontája, Szalonta Aranya” című könyv. Szerzői:  Dánielisz Endre, Faggyas Sándor, Patócs Júlia.

   A könyv ünnepélyes bemutatóján – a Városháza Dísztermében – jelen volt a magyar és a román irodalmi, művészeti élet minden jeles képviselője. Jankovics Marcell mutatta be és méltatta a kiadványt, s előadást tartott mindhárom szerző.  Az ünnepi műsort a Magyar Állami Népi Együttes zenekara adta nagy sikerrel. Az ünnepi kiadványt sikerült dedikáltatnunk a könyv szerzőivel.

     Ezután a városi parkban, Arany János szobra mellett az „Emlékezzünk Aranyra” c. ünnepi műsort tekinthettünk meg. Színvonalas irodalmi műsort, zenei produkciókat (pl. 50 fős férfi kórus) hallhattunk. Ezt koszorúzás követte, ahol mi is elhelyeztük iskolánk koszorúját, s egy tanulónk elszavalta a költő  egy szép versét.  Az ünnepség után Arany Emlék-menet, fáklyás-gyertyás menet indult a Művelődési Házhoz. Útközben érintettük az Arany portát,  az  Arany János szülőháza helyén (az eredeti leégett)  álló Tájházat.

 

Arany János szülőháza  régi képeslapon                                                  Tájház

 

 

 

 

 

 

 

A Csonka-torony érintésével a Zilahy Lajos Művelődési Házhoz érkeztünk, ahol a Nagyváradi Szigligeti Színház színészeinek ünnepi előadását tekinthettük meg „Honnan hová – Arany János költészete” címmel.  Arany János legszebb verseit hallhattuk. A költőt idézték meg az elhangzott versek, prózai részletek és balladák. Szép, ünnepélyes, megható zárása volt ez az Emlékév nyitó rendezvényeinek.

    Az év során szinte minden napra esik valamilyen rendezvény, program a költő életének helyszínein (Nagyszalontán, Debrecenben, Nagykőrösön és Budapesten): szavaló versenyek, irodalmi vetélkedők, rendhagyó irodalom órák, versenyek, kirándulások, előadások, Toldi próba,  Arany-út turisztikai játék (Arany János életének színhelyeit kell meglátogatni), kiállítások, Március 15-ei ünnepi műsor,  Arany és Petőfi barátsága c. előadás, megemlékezések, művészi előadások, zenei programok, Toldi Miklós és kora bemutatók, Hajdú-hét, Toldi nyomában, Arany halálának 135. évfordulójára való emlékezés.

    Nagyszalonta több híres ember szülőhelye, Arany János mellett itt született pl. Toldi Miklós, Zilahy Lajos, Sinka István, Kulin György, s természetesen Arany Juliska és Arany László, a költő gyermekei (a kiadványok 22 alkotó, költő, művész, tudós, sportoló… nevét említik).

    Emlékezzünk az egyik legnagyobb magyar költőre méltóképpen! Mi nagyon örülünk, hogy részt tudtunk venni az emlékév nyitó rendezvényein, s érezhettük a nagy költő szellemét a meglátogatott helyeken.

 

                                                                                                Dienes Edit

                                                                                 szervező magyartanár, mk.-vez.