HAT-16-03 HATÁRTALANUL! Határtalan együttműködés Aradon

Aradon kirándultunk

 

           Iskolánk 2017 márciusában részt vehetett egy aradi kiránduláson, melyet a határtalanul pályázat keretein belül nyertünk. A kirándulásra 2017. március 29-30-31-én került sor. A gimnáziumból összesen 30 diák és 3 kísérőtanár (Apostol Anita tanárnő, Nagyné Molnár Erzsébet tanárnő és Molnár Dávid tanár úr) vett részt.

           Szerda reggel az iskola előtt gyülekeztünk és 6 órakor indult el buszunk Nagyvárad irányába. Ott megismerkedtünk az idegenvezetőnkkel, aki bemutatta nekünk Nagyvárad nevezetességeit egy 1 órás séta keretében. Megnéztük a nagyváradi Székesegyházat, a Fekete Sas Palotát, amely arról híres, hogy Y alakja van. Megálltunk még Nagyszalontán és megtekintettük a szobor parkot valamint Arany János szobrát, majd 2 órás utazás után érkeztünk Arad városába, ahol elfoglaltuk szállásunkat a Csiky Gergely Gimnázium kollégiumában, majd megismerkedtünk az iskolával és annak diákjaival. A Csiky Gergely Főgimnázium az egyetlen magyar nyelvű gimnázium Arad megyében. A csikys diákoknak, iskolánkról és városunkról, Kunhegyesről egy prezentációt tartottunk (Czégény Lívia,Csató Laura,Fábián Ágnes, Farkas Béla), hogy jobban megismerhessenek bennünket.

A diákok különböző programokkal vártak minket, többek között táncot tanítottak nekünk, és játékosan bemutatták a város látnivalóit. Vacsora után szabadprogramra volt lehetőségünk. Volt, aki a Maros partján sétált és volt, aki vásárolni ment. Csütörtökön korán reggel elmentünk reggelizni majd elutaztunk Temesvárra, amely kb. 20-25 percre található Aradtól. Ott ismét gyalogtúra várt ránk. Megtekintettük a Dómot és a Szentháromság-szobrot. Láttuk a katedrálist és a vele szemközt elhelyezkedő operaházat. Továbbá a Hunyadi kastélyt. Még ezen a napon elutaztunk Déva várához, ahová egy elég kanyargós út vezetett fel. Már a buszból gyönyörű kilátás tárult elénk. A várba egy felvonóval jutottunk fel. Fent Déva panorámája és a még sok helyen havas hegyvonulatok fogadtak minket. Körbe jártuk a vár felújított részeit, ahol számos lépcsőt kellett megmásznunk ahhoz, hogy feljussunk a vár legmagasabb pontjára, de megérte. Ez volt a nap legjobb része! Vissza Arad felé útközben láttuk Marosillyén Bethlen Gábor felújított szülőházát, valamint a második leghíresebb zarándokhelyet Máriaradnát. Ezen a napon az aradi diákok is velünk tartottak, így még

jobban megismerhettük egymást. Pénteken délelőtt elutaztunk Szentleányfalvára, ahol az ottani református lelkész mesélt nekünk a községről életéről illetve az ottani magyar közösség munkájáról és mindennapjairól, majd átvitt minket az imaházba ahol étellel és itallal fogadott bennünket. A lelkész úr igazán közvetlen volt mindenkivel, még egy vicces körjátékra is meginvitálta a csoportot. Miután visszaértünk a gimnáziumba, az aradi diákokkal együtt megtekintettük a 3 nap során készült képeket, amelyeken jókat nevettünk, majd az iskola tanulóinak bemutattuk az első nap tanult táncot.

                 Nagyon köszönjük iskolánknak a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen az utazáson, hiszen rengeteg élménnyel gazdagodtunk a 3 nap alatt. Már alig várjuk a májust, amikor is mi fogadjuk majd Kunhegyesen a csikys diákokat.

 

 Csató Laura, Czégény Lívia, Fábián Ágnes 11.A osztályos tanulók