„Itt születtem én, ezen a tájon” 2015.

díjátadó
A család életünk legfontosabb tényezője. Család nélkül sivár lehet az ember élete. Aki a múltját nem ismeri, az a jövőjét meg nem teremtheti – hangzik el az ismert közmondás. Én is ezt vallom.
Nagymamám rengeteg történetet mesélt el nekem régen a szüleiről, nagyszüleiről, testvéreiről az akkori rendszerről. Ezen történetek alapján megismertem az őseimet. Tudtam, hogy a családomról megszerzett tudásomat egyszer még kamatoztathatom. 2015. decemberében iskolámba megérkezett a Kossuth Szövetség idei pályázata ” Itt születtem én ezen a tájon ” címmel. Nagyon megörültem idén is! Egyik téma a családfakutatás volt. Rögtön tudtam, hogy ez a megfelelő téma számomra. Nyomban belevágtam. Ez volt az ötödik pályázatom a szövetséghez. Pályázatomat rengeteg szép fényképpel gazdagítottam. Sok érdekes és poénos családi történet tette egésszé a pályamunkámat. Mellékletként elkészítettem a saját családfámat anyai és apai ágon külön-külön. A zsűri értékelte a munkámat, ezüst minősítést és egy szép könyvet kaptam. Evvel a pályázattal egy időben az Aba Novák Agóra Kulturális Központ is pályázatot hirdetett Szolnokon ” Családom élő emlékezete – legyél az őseid krónikása” címmel. Erre a lehetőségre Létainé Zsuzsa néni hívta fel a figyelmemet. Pályázatomat kiegészítve, bővítve, szépítve ide is elküldtem. Napokkal később kaptam az értesítést, hogy helyezett lettem. A díjátadó ünnepség Szolnokon került megrendezésre az Agóra kamaratermében. Örömmel és izgatottan utaztunk el Zsuzsa nénivel . Egy érdekes és hasznos előadás után került sor a várva várt pillanatra, a díjátadásra. A harmadik helyezést ítélte nekem a zsűri. Egy nagyon szép ajándékcsomaggal, na és persze sok szép élménnyel lettem gazdagabb és tértem haza Kunhegyesre. A zsűri egy összefoglaló értékeléssel jellemezte a pályamunkámat,sokat tanultam belőle, amit később kamatoztathatok.
Köszönöm a sok támogatást tanáraimnak és barátaimnak, hogy biztattak munkám során. Külön köszönettel tartozom Létainé Sigulinszky Zsuzsa tanárnőnek a felkészítésért, biztatásért, koordinálásért és támogatásért. A pályázatok lezáródása után köszönetet mondtam eltávozott őseimnek és szeretteimnek, hiszen nélkülük ez a pályázat nem jött volna létre.

Szabó Szilárd 12. A osztályos tanuló

Szilárd megérdemelten nyert mindkét pályázaton dobogós helyezést. Szorgalmas, lelkiismeretes, a múlt iránt érdeklődő, az ősök iránt tiszteletet érző, gazdag érzelemvilágú tanulót ismertem meg benne, mióta tanítom.
Mindenkinek ajánlom a családkutatást, mert azon kívül, hogy remek szórakozást és sok tanulási lehetőséget rejt, hasznos elfoglaltság, ami nemzedékek számára állít emléket, a múlt üzenetét hordozza.

Létainé Sigulinszky Zsuzsa tanár