Zserbó

IMG_2350Hozzávalók:

Tészta:
500 g liszt
175 g sütőmargarin
100 g porcukor
20 g élesztő
2 db tojássárga
5 g só
1 dl tej
100 tejföl

Töltelék:
300 g dió
100 g kristálycukor
1 db citrom héja
10 g vaníliás cukor

csokoládé
olaj

Elkészítés:

1. Tészta készítés.
A margarint a porcukorral és a liszttel, valamint a sóval elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a hideg tejben feloldott élesztőt, a tojást és a tejfölt. Rövid ideig gyorsan gyúrjuk, majd fóliával letakarva hűtőben pihentetjük.
2. Töltelék készítés.
Az őrölt diót elkeverjük a cukorral és az ízesítőanyagokkal.
3. Tészta alakítása.
A hűtőben pihentetett zserbó tésztát négy egyenlő részre vágjuk és 5 mm vastagságban szögletesre nyújtjuk. Az első lapot sütőlemezre tesszük, megszurkáljuk, majd sárgabarackízzel megkenjük és megszórjuk a diótöltelékkel, amit egy kis rummal megspriccelünk.
Ezt a műveletet a második lap és a harmadik lappal ráhelyezése után megismételjük és befedjük a negyedik kinyújtott lappal. A felületet megszurkáljuk, a felületet nyújtófával kiegyenesítjük,
4. A kialakított tészta pihentetése.
A zserbót langyos helyen kelesztjük kb. 1 órát.
5. A termék sütése.
180oC-on kisütjük. Sülés után egy másik lemez segítségével megfordítjuk és másnapig hűlni hagyjuk. Miután kihűlt csokoládéval bevonjuk. Leszélezzük és felvágjuk.