Diós/mákos pozsonyi kifli

IMG_2346Hozzávalók:

Tészta:
500 g liszt
200 g margarin
50 g porcukor
10 g élesztő
1 db tojássárga
5 g só
1,5 dl tej

Töltelék:
500 g dió/mák
250 g kristálycukor
50 g méz
50 g mazsola
1 db citrom héja
1 db narancs héja
5 g őrölt fahéj
1,5/2 dl víz

tojás kenéshez

IMG_2335

kép 5 / 9

Elkészítés:

1. Tészta készítés.
A margarint a porcukorral és a liszttel, valamint a sóval elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a hideg tejben feloldott élesztőt és a tojást. Rövid ideig gyorsan gyúrjuk, majd fóliával letakarva hűtőben pihentetjük.
2. Töltelék készítés.
A dió, vagy a mák kivételével minden hozzávalót felforralunk a vízben. A forró szirupot ráöntjük az őrölt olajos magra, és összekeverjük.
3. Tészta alakítása.
A pihentetett tésztát 30 g-os darabokra osztjuk, felgömbölyítjük, hűtőben pihentetjük, majd ovális alakban kinyújtjuk. Forrázott dió- vagy máktöltelékből 30 g-os darabokat szivar alakúra formázzuk és hosszában az ovális lapra helyezzük. A tésztát a töltelékkel együtt feltekerjük, sütőlemezre helyezzük. A mákos kiflit ácskapocs, a diós kiflit patkó alakban hajlítjuk.
4. A kialakított tészta pihentetése.
A kifliket tojássárgájával lekenjük és langyos helyen kelesztjük. Ha a tojássárga megszáradt tojásfehérjével kenjük le és hideg helyen pihentetjük.
5. A termék sütése.
Ha a felülete megszáradt, 200oC-on sütjük meg.