Kuglóf

 

Hozzávalók:IMG_2289

500 g liszt
50 g margarin
100 g porcukor
25 g élesztő
5 g só
5 g vaníliás cukor
1 db citromhéj
30 g mazsola
2 db tojássárga
3 dl tej
25 g kakaópor

porcukor/csokoládé

IMG_2262

kép 3 / 11

Elkészítés:

1. Nyersanyagok előkészítése.
2. Kovász készítése, érlelése.
Az élesztő teljes mennyiségét langyos folyadékban feloldjuk, hozzáadjuk a cukor egy részét és belekeverjük a lisztből annyit, hogy tejföl sűrűségű legyen. A kovászt langyos helyen érleljük
3. Krémkészítés.
A zsiradékot kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat.
4. Tészta keverése, dagasztása.
A krémbe belekeverjük a maradék lisztet, a kovászt, a maradék folyadékot és a járulékos anyagokat. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik az üst falától.
5. Tészta érlelése, kelesztése.
6. Tészta alakítása.
A tésztát két részre osztjuk, az egyik felébe kakaót gyúrunk. A tésztákat egyforma nagyságra kinyújtjuk, egymásra helyezzük és összecsavarjuk, mint egy roládot. A formát alaposan kiolajozzuk és belehajlítjuk a tésztát.
7. A kialakított tészta érlelése.
8. A termék sütése.
180oC-on sütjük. Sütés után kiborítjuk a formából, majd miután kihűlt porcukorral meghintjük, vagy olajjal hígított olvasztott csokoládéval áthúzzuk.