Ökörszem (Karlsbadi-túrós)

IMG_2291Hozzávalók:

Tészta:
500 g liszt
50 g margarin
50 g porcukor
25 g élesztő
5 g só
5 g vaníliás cukor
1 db citromhéj
2 db tojássárga
2,5 dl tej

Töltelék:
250 g túró
75 g kristálycukor
30 g búzadara
10 g vaníliás cukor
1 db citromhéj
2 db tojássárga

egész tojása a kenéshez
mazsola a díszítéshez

IMG_2255

kép 4 / 9

Elkészítés:

1. Nyersanyagok előkészítése.
2. Kovász készítése, érlelése.
Az élesztő teljes mennyiségét langyos folyadékban feloldjuk, hozzáadjuk a cukor egy részét és belekeverjük a lisztből annyit, hogy tejföl sűrűségű legyen. A kovászt langyos helyen érleljük
3. Tészta gyúrása, dagasztása.
A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a megkelt kovászt, porcukrot, tojássárgát, ízesítő anyagokat és a maradék folyadékot. Végül beledolgozzuk a megolvasztott margarint is. A tésztát addig gyúrjuk, amíg egynemű, sima, rugalmas nem lesz. A tésztát felgömbölyítjük és pihentetjük langyos helyen.
4. Tészta érlelése, kelesztése.
5. Töltelék bekeverése.
A túrót szitán áttörjük és hozzákeverjük a többi hozzávalót.
6. Tészta alakítása.
A brióstésztát 50 g-os darabokra osztjuk, felgömbölyítjük és sütőlemezre téve pihentetjük, majd a tészta közepét súllyal benyomjuk. A tészta felületét tojással lekenjük és a mélyébe túrótölteléket töltünk.
7. A kialakított tészta érlelése.
Kelesztjük, újra lekenjük. Közepét mazsolával díszítjük.
8. A termék sütése.
200oC körüli, enyhén gőzös kemencében 10-15 perc alatt megsütjük.